Αλιευτικά καταφύγια: «Να το κρατήσουμε» - «Οχι, να το γκρεμίσουμε» - pelop.gr


Αλιευτικά καταφύγια: «Να το κρατήσουμε» - «Οχι, να το γκρεμίσουμε»

Ο ένας στην ανατολή, ο άλλος στη δύση! Ασπρο ο ένας, μαύρο ο άλλος! Με επιχειρήματα, όμως, και οι δύο. Απ' τη μια η δημοτική αρχή, προεξάρχοντος, λόγω και της θέσης του, τού Δημήτρη Φιλιππάτου, προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγίου, κι απ' την άλλη η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος, λόγω και της οικολογικής του ταυτότητας, τού Κώστα Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικού, με Msc Οικολογίας, επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων.

Ο μεν τάσσεται υπέρ της διατήρησης και της αναβάθμισης των δύο αλιευτικών καταφυγίων, στο Κρυονέρι, έξω από την Ακράτα, και στο Διακοπτό, ο δε τάσσεται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης-καταστροφής του καταφυγίου στο Κρυονέρι, ενώ κρατάει, για την ώρα, μια ουδέτερη στάση για το καταφύγιο στο Διακοπτό.

Η «Π» μίλησε και με τους δύο, κατέγραψε την επιχειρηματολογία τους, την παρουσιάζει, οπότε η μπάλα (της κριτικής) είναι πλέον στα δικά σας χέρια. Ποιος έχει δίκιο; Ή ποιος έχει περισσότερο δίκιο;

Δημήτρης Φιλιππάτος:

-«Είμαστε στην τελική ευθεία, μετά την ψήφιση του Νόμου Κουρουμπλή, για να ξεκινήσει η διαδικασία πλήρους εξομοίωσης της λιμενικής ζώνης και να περιέλθουν τα δύο καταφύγια και τυπικά στη διαχείριση του Δημοσίου, με φορέα διαχείρισης το Δημοτικό Λιμενικού Ταμείο Αιγίου. Οι συγκεκριμένοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν ως λιμενικές εγκαταστάσεις. Ηδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες, για την αναμόρφωσή τους. Και θα γίνουν πλήρεις και αναλυτικές μελέτες σε όλα τα επίπεδα».

-«Γνωρίζω τους ισχυρισμούς των οικολόγων, αλλά δεν είναι ειδικός επί του θέματος για ν' απαντήσω. Γνωρίζω, όμως, ότι πάνω σ' αυτό που ισχυρίζονται, περί εκτεταμένης διάβρωσης των ακτών λόγω μαλακών ιζημάτων, υπάρχει και η άλλη, η αντίθετη, άποψη, που λέει πως όταν στα 150 μέτρα από την ακτή το βάθος φτάνει τα 586 μέτρα, δεν νοείται να υπάρχουν μαλακά ιζήματα, γιατί αν υπήρχαν, θα 'πρεπε να 'χει καταρρεύσει σχεδόν όλη η ακτογραμμή».

-«Δεν είναι δυνατόν να κλείνει κανείς τα μάτια στον καταλυτικό ρόλο που έχουν παίξει τα δύο αυτά καταλύματα. Ξέρετε πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί; Ξέρετε ότι στη διαδρομή Ρίο-Κόρινθο αν ένα ιστιοπλοϊκό ή ιστιοφόρο χρειαστεί βοήθεια, μπορεί να την πάρει από τα δύο συγκεκριμένα καταφύγια;».

-«Και μη λησμονούμε και τους παράκτιους αλιείς. Εκεί αράζουν, σ' αυτά τα καταφύγια. Να τους αγνοήσουμε, δηλαδή; Και είναι ανακριβές ότι τα καταφύγια αφορούν έναν πολύ μικρό αριθμό σκαφών. Τουλάχιστον 140 σκάφη είναι ο πραγματικός αριθμός. Αρα, μιλάμε για καταφύγια που εξυπηρετούν και τις τοπικές κοινωνίες και το γενικότερο συμφέρον. Δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να καταστραφούν».

Κώστας Παπακωνσταντίνου

-«Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι οι λόγοι που προβάλουμε για την κατεδάφιση του καταφυγίου στο Κρυονέρι είναι σοβαροί. Δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά εμείς οι οικολόγοι ώστε να ζητάμε να γκρεμιστεί. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από περιβαλλοντολογικής πλευράς είναι πολύ σοβαρό. Στην ανατολική πλευρά του καταφυγίου η διάβρωση είναι οφθαλμοφανέστατη. Η επίπτωση σε όλη τη ζώνη της Ανατολικής Αιγιάλειας είναι διαρκής και σοβαρή. Καταστρέφονται χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης. Αλιευτικά καταφύγια όπως αυτό, συσσωρεύουν γύρω τους ποσότητες υλικών, «φρακάρουν» από άμμο, χαλίκι και φύκια και προκαλούν εντονότατη διάβρωση στις γειτονικές ακτές».

-«Και να υπήρχε ένας σοβαρός αναπτυξιακός λόγος, που να υπαγόρευε τη διατήρηση των καταφυγίων, θα το συζητάγαμε. Αλλά εδώ δεν υπάρχει. Ξέρετε, σ' αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί ένας ιδιότυπος συναισθηματικός εκβιασμός. Επιχειρείται να παρουσιαστούν ως αναίσθητοι όσοι υποστηρίζουν την καταστροφή τέτοιων καταλυμάτων. Δεν ισχύει, όμως, αυτό. Όταν κάτι έχει φτιαχτεί λάθος, πρέπει να χαλάσουμε το λάθος για να φτιάξουμε το καινούργιο».

-«Οι όποιες αντιδράσεις στην Ακράτα είναι καθαρά ψυχολογικές και αφορούν ελάχιστους ανθρώπους.

Εξυπηρετούνται λίγοι πραγματικά επαγγελματίες ψαράδες, ενώ δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ούτε μεγάλα αλιευτικά, ούτε τουριστικά σκάφη, ιστιοφόρα. Το πραγματικό ενδιαφέρον για τέτοια λιμανάκια προέρχεται από παραθεριστές και περίοικους που βολεύονται «δένοντας» τις βάρκες τους και χρησιμοποιώντας τις «γλίστρες». Για κάτι που βολεύει τόσο λίγους ανθρώπους αξίζει να υφίσταται η παραλιακή ζώνη τέτοια ζημιά;».

-«Με ρωτάτε γιατί η δημοτική αρχή της Αιγιάλειας επιμένει να κρατάει ζωντανά τα καταφύγια… Εγώ αναρωτιέμαι: τον δήμαρχο τον νοιάζει, άραγε, τι λένε οι επιστήμονες στα συνέδρια για τέτοιου είδους καταφύγια ή τον νοιάζει μόνο τι θέλουν ελάχιστοι άνθρωποι για τις βάρκες τους; Το συγκεκριμένο καταφύγιο κατασκευάστηκε παράνομα, αφού δεν είχε καθοριστεί οριογραμμή του αιγιαλού. Για το καταφύγιο στο Διακοπτό, δεν θα 'θελα ακόμα να αναφερθώ. Δεν είναι ακόμα σαφής και ορατή τυχόν διάβρωση».

Χ.Β.

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr