Πάτρα:Συντονιστής στο Εικαστικό ο Α. Βάος - pelop.gr


Πάτρα:Συντονιστής στο Εικαστικό ο Α. Βάος

Ο Αντώνης Βάος έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Ρίου όπως και στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων από το 2014 έως και το 2017. Και τώρα, σύμφωνα με την πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού και εγκρίθηκε, ο Αντώνης Βάος θα αναλάβει καθήκοντα ως εκπαιδευτικού συμβούλου/ συντονιστή στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Οπως αναφερόταν στην εισήγηση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Δ.Σ.: «Για την λειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου είναι απαραίτητη η παρουσία - απασχόληση ενός Εκπαιδευτικού συμβούλου/ συντονιστή με τ' ανάλογα προσόντα για μπορέσει να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς του Εικαστικού Εργαστηρίου για την στήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου προκειμένου να διασφαλιστεί η συντονισμένη συνεκτική και εύρυθμη λειτουργία του. Ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος/συντονιστής πρέπει να είναι κάτοχος Πτυχίου σχετικού με το αντικείμενο δηλ. ΠΕ Εικαστικών Τεχνών ή άλλο Α.Ε.Ι. τουλάχιστον να έχει επαρκή προϋπηρεσία σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συμμετοχή σε Σεμινάρια, πραγματοποίηση εκθέσεων και γενικότερα σε συντονισμό όλων των παραπάνω. Εχει την ευθύνη του εκπαιδευτικού προγράμματος και την διενέργεια διαφόρων εκθέσεων και λοιπών δράσεων με σκοπό την προβολή και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία, κυρίως με την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής (σχολεία - Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου), ευρύτερη επιστημονική προβολή των δραστηριοτήτων του εικαστικού εργαστηρίου στην εκπαιδευτική κοινότητα με ημερίδες, διοργάνωση επισκέψεων και επιμορφώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών»

Τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού συμβούλου/συντονιστή του Εικαστικού Εργαστηρίου θα είναι η συνεργασία του με τους εκπαιδευτικούς του Εργαστηρίου για τον συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του μέσω των κατ' ιδίαν συναντήσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, άτυπων επιμορφώσεων.

Η προσπάθεια αυτή προβλέπει σε ένα διπλό σκοπό που διαφοροποιείται ανάλογα με τα ηλικιακά επίπεδα ως εξής:

α) Στην παροχή μιας υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής μαθητείας (στα τμήματα των ενηλίκων).

β) Στην προσφορά μιας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής εμπειρίας σχετικά με τις εικαστικές τέχνες (στα παιδικά τμήματα).

Πιο συγκεκριμένα, οι επιμορφωτικοί αυτοί κύκλοι αφορούν τα ζητήματα:

α) Προσδιορισμός των θεματικών ενοτήτων, προσδιορισμός του κατάλληλου παιδαγωγικού και καλλιτεχνικού πλαισίου.

β) Εξειδικευμένος εκπαιδευτικός σχεδιασμός των δράσεων και των κύκλων μαθημάτων σε συνάρτηση με τις επιμέρους ηλικιακές ομάδες και τις διάφορες πτυχές της εικαστικής έκφρασης που πρέπει να αναδειχθούν στους τομείς της ζωγραφικής, της κεραμικής και των μικτών υλών

Διασφαλίζεται έτσι η παιδαγωγική στήριξη, η διαρκής επιμόρφωση, ενημέρωση και ο καλός συντονισμός της ομάδας των εκπαιδευτικών του εργαστηρίου.

Για τους παραπάνω λόγους προτάθηκε ο Αντώνης Βάος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει την Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr