Η "Π" αποκαλύπτει Έκθεση Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το πολυετές "θάψιμο" της Αρχαίας Ελίκης! - pelop.gr


Η "Π" αποκαλύπτει Έκθεση Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το πολυετές "θάψιμο" της Αρχαίας Ελίκης!

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη αποκαλύπτει σήμερα η "ΠτΔ", την ώρα που πολλοί περίμεναν ότι φέτος - μετά από 5 "νεκρά" χρόνια - θα γίνουν οι ανασκαφές για να συνεχιστεί η αναζήτηση στοιχείων που θα καταστήσουν την περιοχή μια "άλλη Πομπηΐα", αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό κερδισμένο από όλες τις απόψεις.

Η διένεξη της Ομάδας Ερευνών, υπό την διεύθυνση της Δρ. Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, με το υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνο δεν επιλύθηκε από το 2015 και μετά, αλλά είναι πρωτοφανές, πως επ' αυτής, έρχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και παρεμβαίνει για δεύτερη φορά, καλώντας στην πραγματικότητα το κράτος να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύει η "ΠτΔ", οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σε έκθεσή τους, τον Ιούνιο του 2018, παρατηρεί ότι το ΥΠΠΟ δεν συμμορφώθηκε με το αποτέλεσμα του ελέγχου του 2016 και δεν ανακάλεσε υπουργική απόφαση του 2015 που επέβαλε συνεργασία των ερευνητών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, την οποία οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν και πάλι "μη σύννομη", είναι όμως αυτό στην πραγματικότητα, το σημείο που έχει παγώσει τις έρευνες.

Όμως, ακόμα και τώρα, στο αίτημα που υποβλήθηκε στο ΥΠΠΟ (στις 6/11/2017) για έρευνες από 30/7/2018 έως 7/9/2018 και πάλι απάντηση δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει - με υπαιτιότητα κάποιων - ότι για 6η χρονιά η περίοδος παρέρχεται χωρίς ανασκαφικές έρευνες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελεγκτές καλούν το ΥΠΠΟ να απαντήσει και να δώσει άδεια "αφού μη σύννομα παραλείπεται μέχρι σήμερα".

Η "ΠτΔ" επικοινώνησε με την προϊσταμένη της ΕΦΑ κ. Αναστασία Κουμούση, η οποία επανέλαβε την πάγια θέση της να μην προβαίνει σε δηλώσεις για την Αρχαία Ελίκη, ενώ η διευθύντρια των ερευνών Ντ.Κατσωνοπούλου μας παρέπεμψε σε προσεχή ανακοίνωση της ΕΦΑΕΛ (Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης), λέγοντας επιγραμματικά: "Η επανάληψη ελέγχου, για τη μη συμμόρφωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ με τη νομιμότητα, αποδεικνύει και αποκαλύπτει την αυθαιρεσία που δυστυχώς λειτουτργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.Θα προβούμε στις ενέργειες που πρέπει".

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ενέργειες της υπουργού Λ.Κονιόρδου, συνεργάτες της οποίας έλεγαν στην "ΠτΔ", ότι εξετάζει νομικά και ουσιαστικά εκ νέου την εξέλιξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr