Αδήλωτη έμεινε η ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο λόγω οικονομικής κρίσης - pelop.gr


Αδήλωτη έμεινε η ακίνητη περιουσία στο Κτηματολόγιο λόγω οικονομικής κρίσης

Με ένα εμφανές μικρό ποσοστό τακτοποίησης των ακινήτων, ολοκληρώθηκε χθες στα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία της Ανατολικής Αιγιάλειας, η διαδικασία του Εθνικού Κτηματολογίου για τη δήλωση περιουσίας από τους ιδιοκτήτες τους, που άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έληγε στις 7 Μαΐου και παρατάθηκε, μέχρι τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη κατηγορία υπόχρεων.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Από τα σημεία διεκπεραίωσης των προβλεπόμενων από τον νόμο, σε Κράθιο Ακράτας και Διακοπτό, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ένα 45% των ιδιοκτητών προσήλθε τελικά να δηλώσει την περιουσία του και έτσι να μην μπει σε απρόβλεπτες περιπέτειες για κομμάτια γης ή αγροτεμάχια.

Ολοι οι υπόλοιποι είτε δεν πρόλαβαν και θα αναγκαστούν πλέον σε εκπρόθεσμη τακτοποίηση με μικρή χρηματική επιβάρυνση, είτε είναι της νοοτροπίας ότι η πολιτεία δεν θα κάνει ποτέ πράξη την αναγκαστική μεταβίβαση των αδήλωτων προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η τελευταία κατηγορία φαίνεται μάλιστα πως είναι και η μεγαλύτερη, αφού ήταν αυτή που έλεγε... «σιγά μην ασχοληθούν με το δικό μου οικοπεδάκι», όπως καταμαρτυρούν κοινοτάρχες, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πολίτες και τους παρότρυναν να κινηθούν νομότυπα κι εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ

Ομως, ένα βασικό εμπόδιο που προέκυψε, κατά την παραπάνω 9μηνη διαδικασία κτηματογράφησης, ήταν η πλήρης οικοδομική αδυναμία, αφού χιλιάδες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο χρηματικό προαπαιτούμενο, ιδιαιτέρως εάν πρόκειται για ακίνητα άνευ τίτλων ιδιοκτησίας, οπότε τα έξοδα ήταν πολλαπλάσια, σε πολιτικό μηχανικό, συμβολαιογράφο, δικηγόρο κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που κάνει στην «Π» ο τ. αντιδήμαρχος Αιγιάλειας (χειρίστηκε εξαρχής την κτηματογράφηση) και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Γ. Χριστόπουλος. «Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί και ιδίως σε περιπτώσεις μακράς χρησικτησίας και σε περιοχές με μη εμπορική αξία, αναγκαστικά επέλεξαν να τα κατέχουν μεν, αλλά εφεξής να μην μπορούν να τα μεταβιβάσουν».

ΕΠΟΜΕΝΟΙ

Η υποβολή αιτήσεων κτηματογράφησης, αφορούσε τους τέως Δήμους Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, με τον διευθυντή της Κτηματολογικής Εταιρείας Νίκο Γαλιδάκη, να τονίζει ότι η αυξημένη προσέλευση -αν και τις τελευταίες μέρες- αφορούσε κυρίως ντόπιους ιδιοκτήτες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πελοπόννησος Εκδοτική Α.Ε
ΜΑΙΖΩΝΟΣ 206, 26222 Πάτρα

Μετάβαση στο πλήρες site
Τηλ 1: 2610-312530
Τηλ 2: 2611-100395
Fax: 2610-312535
Email: pelop@pelop.gr
Εμπορικό τμήμα: emporiko@pelop.gr
Tμήμα Αγγελιών: aggelies@pelop.gr